Atıklarımızı Kontrol Altına Almak, Gelecek Nesillere Temiz ve Gelişmiş Bir Türkiye ile Yaşanabilir Bir Dünya Bırakmak amacıyla, Sıfır Atık Yaklaşımı Öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Binasında hayata geçirilerek Yapılacak Uygulamalara Örnek Teşkil Edilmiştir.
Sıfır Atık Projesi Bakanlığımızın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde de uygulamaya geçirilmiş olup, 26.09.2017 tarihinde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesi Tanıtım Toplantısı ile Tüm Türkiye’de uygulanmasına yönelik çalışmalar başlamıştır.
Sıfır Atık; İsrafın Önlenmesi, Doğal Kaynakların Verimli Kullanılması, Atık Miktarının Azaltılması, Atıkların Kaynağında Ayrıştırılması ve Geri Dönüştürülerek Ekonomiye Katkı Sağlanmasını Amaçlayan bir Atık Yönetim Felsefesidir.
1 ton Atık Kağıdın Geri Kazanılması 17 Ağacı Kesilmekten Kurtarırken; yeni üretime kıyasla metal ve plastik kazanımı ile %95 enerji tasarrufu sağlanabilmektedir.
Atık camlar tekrar cam ürünlere; plastik atıklar elyaf, dolgu malzemesi, otomobil parçası gibi pek çok malzemeye; atık metaller ise tekrar metal ürünlere dönüşebilmektedir. Organik atıklardan kompost elde edilerek toprak iyileştirici olarak kullanılabilmektedir.
Sıfır Atık Yaklaşımı Atık Hiyerarşisine Uygun Olarak Bireysel, Kurumsal veya Belediye genelinde uygulanabilmektedir. Bununla birlikte Sıfır Atık Uygulamalarının daha geniş kitlelere hitap etmesi ve uygulamanın yaygınlaştırılması açısından kurumsal uygulamalar büyük önem taşımaktadır.
Sıfır Atık Projesinin 2018 yılı itibariyle aşamalı olarak Kamu Kurumlarında, Terminallerde (havaalanı, otogarlar, limanlar), Eğitim Kurumlarında (üniversiteler, yüksekokullar, enstitüler, okullar), Alışveriş Merkezlerinde, Sağlık Kurumlarında (hastaneler, ASM’ler), Eğlence-Dinlenme Tesislerinde (otel, eğlence merkezleri, restoranlar, parklar), İş Merkezlerinde ve Büyük İş Yerlerinde uygulamaya geçmesi hedeflenmektedir.