Samsun Valiliği
Samsun Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Samsun Valiliği
Samsun Valiliği

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ BASIN DUYURUSU

07 Haziran 2021
5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ BASIN DUYURUSU

         Doğal çevrenin korunması amacı ile 1972 yılında Stocholm’de; Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda kabul edilen kararla, “5 Haziran “Dünya Çevre Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu konferansta Birleşmiş Milletler “Temiz ve Sağlıklı Bir Çevrede Yaşamanın Temel Bir İnsan Hakkı Olduğunu Karar Altına Almıştır.” İnsanlara çevre konusundaki sorumluluklarını hatırlatmak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla 1972 yılından bu yana 5 Haziran “Dünya Çevre Günü” olarak kutlanmaktadır.

         Ülkemizde ve dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanan ‘Dünya Çevre Günü’, çevre sorunlarına dikkat çekerek kamuoyunda çevre bilinci ve hassasiyetinin oluşmasına vesile olması açısından büyük önem arz etmektedir.

         Başta Sıfır Atık Projesi olmak üzere, Deniz Çöpleriyle mücadele için başlatılan Sıfır Atık Mavi Hareketi, Bisiklet Yolları, Millet Bahçeleri gibi çevreci hareketlerle İklim Değişikliğinin Etkileri azaltılmaya çalışılmaktadır.

         Bakanlığımızca önümüzdeki süreçte hava kalitemizi korumak için yeşil yürüyüş yollarına ve bisiklet yollarına ağırlık verilecektir. Ülkemizde Bakanlığımızca 1.150 kilometre bisiklet yolu yapımına destek olunmuştur. 2023 yılı sonuna kadar ülke genelinde bisiklet yolu ağı 3.000 kilometreye çıkarılacaktır

         Yaya ulaşımına katkı sunmak için  2023 yılına kadar 3.000 kilometre yeşil yürüyüş yolu yapılacak, tüm bu çalışmalarla, kişi başına düşen yeşil alan miktarını 8 metrekareden 15 metrekareye, doğal alan oranını da yüzde 9’dan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ortalaması olarak kabul edilen yüzde 17’ye çıkarılacaktır.

         Bakanlığımızca doğal su kaynaklarının korunması amacıyla, 2.000 metrekarenin üzerindeki parsellere yapılacak binalarda yağmur suyu toplama sistemi zorunlu hale getirilmiştir.

         İklim değişikliği; kuraklık, çölleşme, şiddetli yağışlar, seller ve hortumlar olarak insanlığın karşısına çıkmıştır. Bu afetleri ve olası bir depremi en az hasarla atlatabilmek için Bakanlığımız tarafından tüm illere İklim Değişikliği ve Afet Önlemleri Genelgesi gönderilmiştir. Bu kapsamda İlimizde 4897 adet bağımsız birim Riskli yapı olarak tespit edilmiş, 4526 bağımsız birimin yıkımı yapılmıştır ve 2583 kişiye 22.372.499,44 TL kira yardımı yapılmıştır. İl Müdürlüğümüzce İlimiz Merkez ve İlçelerinde 64 adet dere yatağında 431,4 km lik güzergah incelenmiş 428 adet riskli yapı tespiti yapılmıştır.

         Yaşanan hızlı sanayileşme, plansız şehirleşme ve doğal kaynakların bilinçsizce tüketimi çevre sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Çevre sorunları, doğal dengeyi bozan ve insanlığı tehdit eden boyutlarıyla tehlikeli bir nitelik kazanmıştır. Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Doğanın korunması ve tahribatın engellenmesi yaşamsal önem arz etmektedir. Unutmayalım ki evlatlarımıza bırakacağımız temiz bir dünyadan daha kıymetli bir miras yoktur. Çevre bir eğitim meselesidir. Ancak bu tek başına bir bakanlığın ya da bir kuruluşun başaracağı bir iş değildir.

         Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine ERDOĞAN hanımefendinin himayesinde özünde tüketim alışkanlığını değiştirmeyi hedefleyen ve dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan  “Sıfır Atık” seferberliği başlatılmıştır. Bu proje ile atıklar kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşümü sağlanırken, çocuklarımıza, gençlerimize ve tüm bireylere verilen eğitimlerle de atık oluşumunun önüne geçilmesi hedeflenmekte ve çevreci bir yaşam kültürü kazandırılmaya çalışılmaktadır.

         İlimizde de tüm kamu kurumlarında (Valiliğimiz, Kaymakamlıklar, Belediyeler, Okullar vb) ve özel sektörde sıfır atık uygulaması başlatılarak atığın kaynağında azaltımı sağlanmakta olup; Haziran Ayı itibari ile İlimizde 1289 kurum/kuruluş, 17 Belediye Sıfır Atık sistemine dahil olmuştur. 174.315 kişiye sıfır atık eğitimi verilmiştir.

         Bakanlığımızca hava kalitesini korumak için yeşil yürüyüş ve bisiklet yollarına, temiz enerji üreten rüzgâr santralleri ve güneş enerji santrallerine ağırlık verilmiştir. Çevre sorunları konusunda yapılan çalışmalarda öncü rol üstlenen Bakanlığımız, sürdürülebilir kalkınma anlayışı ile tabiat varlıklarımızın korunması, planlı şehirleşme çalışmaları, ağaçlandırma seferberlikleri ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla gerçekleştirilen projelere her zaman destek sağlamıştır. Bu kapsamda, İl Müdürlüğü olarak; İlimizde bulunan İlçe Belediye Başkanlıklarına, 2020 yılında  3.920.000,00 TL,  2021 yılında 1.976.943,00TL Şartlı nakdi yardım Atıksu arıtma tesislerine 2019 yılında 1.644.486,00 TL., 2020 yılında 2.988.833,00TL enerji teşviki verilmiştir.

         Ayrıca İl Müdürlüğümüzce hazırlanan “İl Sıfır Atık Yönetim Planı” ve “Samsun için EL ver” projesi ile sıfır atık sisteminin yaygınlaştırılması, “Dereler Duru Aksın” projesi ve “Deniz Çöpleri Eylem Planı” ile akarsu ve denizde kirliliğin önlenmesi hedeflenmektedir. İl Müdürlüğümüzce yapılan plan dahilinde İlimiz de bulunan tüm maden ocaklarının, atık toplama ayırma ve geri kazanım tesislerinin denetlenmesi devam etmekte olup son bir yılda 662 adet denetim yapılmıştır.

         Unutmayalım ki çevre konusunda atacağımız adımlar çocuklarımızın geleceğine yapacağımız en önemli yatırım ve geleceğimizin güvencesi olacaktır. Tüm insanların sağlıklı ve güzel bir çevrede yaşamalarının temel hakları olduğu düşüncesiyle, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutluyor, temiz, kaliteli ve daha yaşanılabilir bir dünya temennisi ile sağlıklı bir gelecek diliyorum.”

                   Ömer BOLAT

         Çevre ve Şehircilik İl Müdürü

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır